Selecteer een pagina

Wij waren te gast bij Jan en Thera Kuiper. De zuivelboerderij ligt in de weidse Alblasserwaard. Een prachtig gebied met veel historie. Een streek waar we echt vergroeid mee zijn. De streek ook, die ons zoveel geeft: heerlijke zuivelproducten. Het bedrijf omvat een moderne kaasmakerij, een veehouderij, een zuivelwinkel en een prachtige presentatieruimte in authentieke boerenstijl. Want we vinden het belangrijk om mensen te vertellen over ons unieke vak. Om ze te laten proeven en te laten genieten van alles dat de natuur ons te bieden heeft.

Kaasboerderij 

Vroeger woonden alle boeren in deze streek in het dorp.
Elke boer had smalle percelen achter zijn boerderij, die drie kilometer lang waren. Het was een hele tocht om helemaal achterin te komen. In de praktijk gebeurde dat dus ook niet vaak, er werd alleen maar
gemaaid. Koeien waren er nauwelijks te vinden, wat met zich meebracht dat er geen bemesting was. Daardoor werd het land schraal, en noemde men dat gebied de hei. Onze huidige kaasboerderij – die in 1975 gebouwd is- staat op dat stuk land, aan de Heideweg. Langs deze weg achter in de polder zijn veel boerenbedrijven gevestigd, die eerst in het dorp zaten. We hebben hier veel meer ruimte, waardoor we het bedrijf zijn geworden dat we nu zijn: met een hecht team dat bestaat uit drie dames en drie heren.

Kaaswinkel

Bij onze kaasboerderij hebben we ook een zuivel winkel. Hier verkopen we niet alleen boerenkaas, de winkel dient ook als smaakpanel. We vinden het heel belangrijk hoe bijvoorbeeld een nieuwe kaas in de smaak valt en wat de mening van onze klanten is. Alleen zo kunnen we komen tot de boerenkaas die helemaal top is.

We hebben 250 koeien en 150 stuks jongvee en ik ken ze allemaal. Als een van onze koeien later bij het melken komt dan gebruikelijk, dan weet ik dat er iets mis is. Koeien zijn namelijk gewoontedieren. Als ze afwijken van hun geijkte patroon, dan is er wat aan de hand. Ik heb het er ook altijd moeilijk mee als er eentje weg moet. Dat vind ik uitermate pijnlijk. Want onze koeien, dat is echt mijn cluppie. We verzorgen ze zo goed we kunnen. Want wat je geeft, dat krijg je terug. Goede verzorging en goed voer zorgen voor goede melk. En dus voor een uitstekende basis voor onze kaas.

Kaasmaken

Kaasmaken bestaat eigenlijk uit twee aspecten: het echte proces van kaasmaken en het werk wat er om heen zit. Thera neemt het eerste voor haar rekening en ik ben er voor het werk er om heen. Ik weet hoe kaasmaken werkt, maar ik zou het niet kunnen. Dat laat ik graag aan Thera over, zij heeft dat perfect in de vingers. Zij heeft ook onze eigen unieke receptuur ontwikkeld.

Zaal

Ook ontvangen we veel bezoekers, waar we een speciale presentatiezolder voor hebben ingericht. Helemaal in oude boerenstijl. Ik vind het leuk om mensen meer te vertellen over wat er allemaal komt kijken op een boerenbedrijf. We leggen het proces van kaas maken uit en er is meer te zien over de rijke historie. En natuurlijk is er de mogelijkheid uitgebreid te proeven van alle onze zuivelproducten. Want naast verschillende soorten boerenkaas maken we ook yoghurt, roomboter, karnemelk, kwark en verschillende ouderwetse papsoorten. Al met al heeft ons bedrijf heel veel ontzettend leuke facetten.